Studier i utlandet

Beroende på vad man väljer att studera utomlands så är de olika bra. Vissa linjer är bättre i Sverige medan vissa är bättre utomlands. Det är lätt att tro att det bästa i Sverige har lika hög kvalité som resterande utbildningar i Sverige, men så är det inte. Det finns massor med bra utbildningar och linjer utomlands som har mycket högre kvalité än vad den är i Sverige. För att komma in på utbildningar utomlands är oftast svårare än att komma in på utbildningar i Sverige. Oftast kan det kräva internationella högskolepoäng vilket kan innebära att man måste plugga extra i Sverige innan man kan behöva läsa upp vissa ämnen på engelska.

Studier i utlandet skiljer sig från Sverige

Att studera utomlands skiljer sig väldigt mycket från studier i Sverige. Oftast har man endast ett stort prov i slutet av varje termin istället för efter varje kapitel som man oftast har i Sverige. Dessutom är det annorlunda hur man bor på universitet och högskolor utomlands. Exempelvis är det vanligt att man bor på internat, det vill säga att alla eleverna bor i lägenheter som man oftast delar på som ligger på skolområdet. I vissa länder bor man hos fosterfamiljer under tiden man pluggar. Vissa hyr en lägenhet med sina kompisar för att minska och få ner boendekostnaden.

Att studera utomlands är oftast inte gratis. Antingen kostar det att gå på skolan, om det inte gör det så ingår det oftast kostnaden för boendet, om man är beroende av bil, mat och liknande. Så länge man inte bor hemma så är det oftast dyrt. Många studenter får oftast ta studielån, speciellt om de väljer att studera utomlands. Studielånen har extremt hög ränta vilket inte gör det så lätt att klara av allt rent ekonomiskt. Många får låna pengar av sina föräldrar som då inte behöver betala ränta på det.

Lärorikt med utlandsstudier

Det är extremt lärorikt att studera utomlands. För det första får man en annan utbildning som i de flesta fall är bättre, om man då väljer att flytta tillbaka till Sverige så kan man få en mycket bättre kompetens jämfört med dem som har gått utbildningen i Sverige. Dessutom kommer man utanför sin bubbla som man är uppväxt i och får komma in i ett nytt samhälle och anpassa sig. Det är oftast extremt nyttigt och lärorikt samt att det innebär att man får mer social kompetens när man skaffar nya vänner och klasskompisar. Dessutom får man oftast en annan bild på världen beroende på vart man studerar. Man skaffar sig ofta kontakter som man sedan kan ha nytta av under sitt liv och jobbkarriär. Det är oftast väldigt kul att studera utomlands och endast bo med massa studenter eftersom man snabbt lär känna alla och har ett nytt liv och har kul. Några vanliga ställen folk flyttar till och studerar är Los Angeles, San Fransisco, London, Paris, Sydney och andra stora städer. Det är även nyttigt att studera utomlands för man lär sig språket väldigt snabbt och lär sig det mycket bättre än vad man hade gjort hemma med tanke på att man inte pratar det till vardags hemma.