Hur hittar du en bostad som student i Sverige?

Att hitta bostad som student i Sverige är inte alltid det lättaste. Snarare bland de svårare, beroende på vilken stad du letar boende. Stockholm är det allra svårast att hitta bostad med tanke på att den har flest högskolor och det bor flest människor i staden. Det är svårt rent generellt att hitta boende i Stockholm även fast man inte är student, och dessutom är det extremt dyrt speciellt för en student.

Studentlägenheter

I vissa högskolors utbildningar ingår det en studentlägenhet, eller att man iallafall kan få ställa sig i kö till att få en studentlägenhet. Lägenheten är oftast inte större än 20-40 kvadratmeter, det innebär att man får plats med ett kör, toalett och sovrum/vardagsrum. Dock finns det endast ett litet utbud av sådana lägenheter vilket innebär att det är en väldigt lång kö och man kan inte vara helt säker på att man får en sådan lägenhet.

Det är betydligt enklare att hitta en studentbostad i mindre städer som exempelvis Örebro eller Jönköping. Där är konkurrensen inte lika hård och det är inte samma lilla yta man måste ha bostäder på. Med tanke på att de allra flesta som är studenter har fyllt 18 och är myndiga så är det som att köpa eller hyra vilken lägenhet som helst. Är du under 18 måste dina föräldrar stå på lägenheten.

Dela lägenhet med någon

Som sagt så är det svårt att hitta en bostad på egen hand i Sverige. Det är absolut lättast om man får ett erbjudande av högskolan. Annars är det ett tips att man går ihop flera stycken studenter och köper eller hyr en lägenhet där man delar på månadspengen. Det innebär såklart att man får leva lite trångt under ett tag men det är det oftast värt. Dessutom gillar de allra flesta att ha det så med tanke på att man alltid har sina kompisar nära och kan ta hem andra kompisar och liknande på fester och middagar. Dock är det enklare att hitta lägenhet ju längre från centrum man kommer. Exempelvis är det många som studerar i Stockholm som väljer att bo i en av förorterna till Stockholm för att det är billigare där och enklare att få lägenhet. Med tanke på att kollektivtrafiken är såpass bra och fungerande i Stockholm så går det relativt snabbt att ta sig in till sin skola.

De studentlägenheter som finns i Stockholm exempelvis ligger oftast extremt centralt i Stockholm och ganska nära skolan så det ska bli så praktiskt som möjligt. Som i alla städer finns det vissa stadsdelar som är dyrare än andra och studentlägenheterna ligger oftast inte på de dyraste ställena men fortfarande centralt och nära en tunnelbana, buss station eller liknande så det är enkelt att ta sig fram i staden. Problemet med studentlägenhet är att du som har den eller får låna den måste omedelbart flytta ut så fort du har gått klart din utbildning. Det innebär att man måste ha pengar när man är klart med utbildningen för att kunna köpa sig en ny lägenhet.