Gymnasieskolan i Sverige

När man går i nian, det vill säga sista året i grundskolan, väntar det ett stort och viktigt val. Vilket gymnasium man ska gå. Vissa personer tycker gymnasievalet är viktigare än andra, men vissa tycker det endast är något litet och att gymnasievalet inte innebär hur din framtid kommer att se ut.

Mer valmöjligheter i gymnasiet

Det finns många olika inriktningar på gymnasiet, det är inte som grundskolan där alla årskurser läser samma sak och att man måste ha alla ämnen. I gymnasiet kan man välja olika inriktningar beroende på vad man gillar samt vad man vill bli när man bli större och vilken högskola man vill komma in på. Antingen väljer man en högskoleförberedande linje och då läser man oftast lite fler ämnen och även lite djupare på ämnena. I gymnasiet är matematik, svenska och engelska obligatoriskt.

Går du en högskoleförberedande linje så blir du förberedd för att gå en högskola efter du har gått ut gymnasiet. Annas kan man välja en yrkesförberedande linje, då man oftast får utföra mer praktiska ämnen och blir förberedd för att komma in direkt i arbetslivet efter gymnasiet. Man kan gå högskola efter en yrkesförberedande linje men då måste man välja några tillval under gymnasiets gång för att ha behörighet på en högskola och komma in. Man kan även läsa upp några ämnen i efterhand på Komvux eller något liknande om man vill ta en paus med pluggandet och sedan börja studera igen.

Svårare att komma in på de högskoleförberedande linjerna

Det är generellt svårare att komma in på högskoleförberedande linjer än vad det är att komma in på yrkesförberedande linjer. Den svåraste linjen på gymnasiet anses vara natur för den har mest undervisning och svårast ämnen. Vill du komma in på en speciell högskola måste du gå en viss linje på gymnasiet. Exempelvis om du vill komma in på läkarlinjen så måste du gå naturvetenskap på gymnasiet för att ha behörighet på läkarlinjen. Har du svårigheter med skolan finns det vissa gymnasium som erbjuder extrahjälp och vissa linjer kan man även välja att läsa under fyra år. I vanliga fall går man i gymnasiet i tre år men om man läser i fyra år läser man inte kurserna lika fort och har där med mer fritid. Det är många som utövar sin sport på hög nivå som väljer att gå sin linje på fyra år för att ha tid med sin sport med tanke på att det tar en hel del tid.

Exempel på högskoleförberedande linjer är naturkunskap, samhällskunskap, ekonomi, humanistisk och teknik. Yrkesförberedande linjer kan exempelvis vara bygg- och anläggning, media eller något liknande.

Många tycker det är svårt att veta vilken linje eller vilket gymnasium man ska välja. Därför anordnas det en stor mässa varje år som eleverna som ska söka gymnasium kan gå på och få en liten koll på vad de ska välja. Där finns nämligen de allra flesta gymnasium och har varsin monter där eleverna kan ställa frågor till lärare och elever från gymnasiet. Detta är något som vissa nior uppskattar medan vissa inte får någon hjälp över huvud taget.