Att gå från grundskoleelev till gymnasiet är en stor omställning och skillnad. Men att gå från gymnasium till högskola är ännu större skillnad. På grundskolan är lärarna väldigt hjälpsamma och tar stort ansvar över elevens lärande. När man kommer upp till gymnasiet får eleven mer eget ansvar men fortfarande hjälp av lärarna. Men när eleven har kommit in på högskolan har den så gott som helt eget ansvar. Lärarna finns endast där för att lära ut och sätta betyg, oftast inget mer än det. På högskolor är det oftast inte så många småuppgifter utan det är oftast mycket föreläsningar under en lång period och sedan när alla är slut ska man skriva en lång uppsats. Det är oftast mycket eget arbete på högskolan. Under gymnasiet förbereder lärarna eleverna om att klara av kraven och tempot på högskolan.
Stort ansvar att vara student
Som student har man olika rättigheter beroende på vilken högskola man går. Men de allra flesta studenter får rabatt på många saker som exempelvis kaféer, mat och boende med tanke på att de flesta har svårt med ekonomin. Eftersom de allra flesta studenter måste köpa sina egna läroböcker själva och inte får något utav högskolan så är det oftast dyrt. Man har även ett stort ansvar som student, och det är att ha med sig rätt saker till rätt lektion eller föreläsning. Att planera sina studier och göra ett upplägg med hur man ska kunna klara av skolan. Förutom ansvaret i skolan har även studenter ett ansvar att ta hand om sin hälsa så man orkar med hårt arbete och långa skoldagar. Man måste dessutom ha ansvar över sin ekonomi och sitt boende samt mat med mera.
Olika alternativ för att få ner kostnaden som student
Att vara student kan anses vara roligt i många lägen, med det är oftast väldigt tufft också. Man är vuxen och står på egna ben, måste sköta sitt pluggande och lägga allt fokus på utbildningen samtidigt som man ska kunna ha ett eget hem, tjäna pengar för att betala hemmet och sedan ha tid med vänner. Detta är något som oftast inte går ihop, vilket innebär att man oftast får skära ner på någonting. Antingen kan det vara att man inte umgås med kompisar men med tanke på att man är såpass beroende av sina kompisar i den åldern är det inte speciellt vanligt. Många som pluggar i samma stad som sina föräldrar väljer att bo kvar hos ens föräldrar under tiden man pluggar, alternativt att man betalar en liten peng i månaden för att man får bo hemma. Vissa väljer även att flytta ihop med sina kompisar och leva trångt under en kort period för att dela på månadskostnaden på lägenheter. Det finns massvis med smarta lösningar för att få det att gå runt under tiden man pluggar.
Studenter har oftast en app på telefonen som de kan ladda ner där de får rabatt på olika företag och fik. Det kallas för studentrabatt och det har studenterna endast tillgång till under tiden de är anmälda på en skola, går en utbildning och helt enkelt studerar.